Liikettä ja Luontoa

L i i k e t t ä Ja L u o n t o a !

perjantai 23. lokakuuta 2015

Mammuttimarssi 2015

Mammuttimarssin kisakeskus oli tänä vuonna Liesjärvellä ja pari viikkoa lähtöä ennen julkaistujen rastikoordinaattien perusteella reitti alkoi hahmottua huomattavasti aikaisempaa teknisempänä. Aikaa 100 km matkaan tulisi siis kulumaan. Tavoitteena oli lähteä etenemään maltillisella vauhdilla ja pyrkiä pitämään sama vauhti loppuun asti. Mäet ja teknisemmät alustat päätettiin kävellä. Arveltiin, että tällä reitillä noin 17 tuntia voisi olla realistinen tavoite ja energiaa pakattiin sen mukaan ja vähän päälle. Aikaisemmat Mammutit (2012, 2013) on tullut juostua katulenkarilla, mutta tänä vuonna jalkaan laitettiin maastotossu.

Matkaan lähdettiin perjantai-iltana 21:30 pilvisen taivaan alla lämpimässä syysillassa. Heti alusta saatiin tuntumaa tulevan matkan pääteemaan: hyvä polku maastossa ei näy kartalla, selkeä ura kartalla häviää näkymättömiin maastossa. Tähän kun lisätään lokakuisen yön metsän pilkkopimeys, näkyvyys tasan se otsalampun valokeila niin on gps seurannan viihdearvo taattu. Ensimmäinen reilu 20 km kuljettiin lyhyemmällä matkalla olleiden Minnan ja Jarin kanssa samaa matkaa. Yhdessä siis suhailimme syysyössä, jo kakkosrastia hienosti pummaten, kiipeiltiin ylös märkiä kivenlohkareita ja ahtauduttiin kolmosrastin luolaan. Otettiimpa vielä nelonen komeasti kunniakierroksella rantoja myöten, ettei vaan jäisi alimittaseksi tämä taival. Vitosen jälkeen alkoi vauhdit poiketa ja Juhan kanssa saavuttiinkin hieman aikaisemmin uintirastille. Aina etukäteen niin kaamean hyytävältä tuntuva pulahdus ei taaskaan ollut niin kamala, hengissä selvittiin ja matka jatkui.

Kapeaa kannasta juostessa pilvet olivat väistyneet ja pikimusta taivas täyttyi kirkkaista tähdistä.  Seiska kiipeiltiin kalliojyrkänteen huipulle kuun loistaessa matalalla horisontissa ja kasikin löytyi mukavasti polun varresta. Kasilta poistuttaessa oikasumme johtikin keskelle raivattua koivikkoa. Siellä sitten aikamme rydettiin ja kun viimein pääsimme tielle huomasimme noin 50 m juoksun jälkeen myös lähtöpolkumme päätyvän samaiselle tielle. Mieltäylentävää. Tässä vaiheessa tosin ei aavistettukkaan mitä olisi vielä edessä... 

Puoli viideltä aamulla maratonin verran matkaa mittarissa, ysi urheiluopistolta, ja rannasta vettä. Matkamme kahelleen tähtitaivaan alla jatkuu, muita ei näy. Onneksi tuli harjoiteltua, sillä kympin jälkeen päästiinkin sitten ihan kunnon raivaustyömaalle! Aikamme koitettiin valokeilan kantamattomiin riittävää aluetta kiertää, kunnes totesimme, että ei auta ku puskea läpi. Siellä sitten viilenevässä aamuyössä välillä vyötäröä myöten koivujen seassa edetessä pariin otteeseen kävi mielessä, että tästä tosiaan tulee piiitkä matka. Kyllä teki hyvää viimein päästä tielle juoksemaan! Yö on hiljainen ja kaunis, kolme ajatusta kiertää rinkiä- muista syödä, muista juoda, pysy liikkeessä. 

11 jälkeen etsittiin aikamme Torronsuon itäreunan ylittävien pitkoksien alkua. Kuuraisia pitkoksia oli hyvä juosta, ihan eri meininki kuin alkumatkan pitkospuu luistelusipsuttelu. 12-13 välillä pakkasen kangistama suo tuntui rouhealta tossujen alla. Taivas alkoi pikkuhiljaa sinistyä. Aamu-utuinen suo on lumoavan kaunis. Voi kuinka onnekkaita me ollaan ajattelen kun edettiin pitkin uuden karheita pitkoksia, lahojen pitkosten notkuessa alla. Ja toden totta, jos oli tällä reissulla yllin kyllin huonoa tuuria reitin valinnoissa niin oli ajoittain sitä onneakin. Metsäoikasulla asennoiduttiin tetsaamaan puoli kilsaa, mutta alle löytyikin yllättäen varsin kulkukelpoinen ura. Aamun sarastaessa 13-14 välillä käytiin etsimässä kartassa näkyvää lähdettä vesitäydennyksen toivossa, mutta tuloksetta. Pikkuhiljaa alkaa tulla pyöräilijöitä vastaan- kuinka piristävää onkaan moikkailla porukoita kahelleen taivalletun yön jälkeen! Torronsuon eteläpuolen lintutornilta 14 ja upeat näkymät Torronsuon yli. Kuitenkin päätetiin jatkaa matkaa pitkoksien sijaan tietä pitkin pohjoispuolen tornille. Nyt alkoi olla isoimmat rydet takana. Matkaa oli takana reilu 60 km, kun puoli yhdeksän pintaan aamuaurinko alkoi jo mukavasti lämmittää. Jolkotellaan pitkä pätkä tietä pitkin, mutustellaan pähkinöitä. Käyn läpi juttuja jotka saa mein poitsun kikattamaan sydämensä kyllyydestä, huomaan hymyileväni- mahtava fiilis. Ja syysaurinkoinen matkamme etenee.
Kiljamon lintutornin jälkeen olikin sitten pari unettavan pitkää rastiväliä peltomaisemissa. Matkaa 70 km takana, mielessä pyörii 'muista juosta, älä unohdu haaveilemaan'. Juoma alkoi olla lopussa ja suunnitelmana oli ottaa täydennystä Kuivajärvestä. Kuitenkin onneksemme ennen Kaukolan harjun näköalatornin rastia 18 erään talon pihassa oltiin talkoopuuhissa ja kuinka kiitollisia olimmekaan, kun saimme heidän puutarhaletkustaan täydennystä. Keli oli upea, hyvää matkaa kohti 90 km rajapyykkiä ja meno etenevää! Aurinko tosissaan lämmitti ja reittikin kulki taas upeissa paikoissa! Saatiin hyvin tsempattua itsemme maaliin, upeassa syyspäivässä. Kello pysähtyi aikaan 16 h 56 min ja matkaa kertyi 100.5 km.

Suuret kiitokset ratamestarille upeasta, monipuolisesta ja mielenkiintosesta reitistä ja kaikille tapahtuman järjestäjille sekä kanssakilpailijoille rennosta tapahtumasta! Olipahan taas seikkailu, ens vuonna uudestaan! 

Matkan aikana energiatankkaus onnistui loistavasti, tämän tästä muistettiin mutustella jotain. Juomaa oli hieman niukasti, mutta ongelmia tästä ei onneksi syntynyt. Jos jotain haluaa jossitella niin Ilvesreitin tunteminen olisi helpottanut touhua, mutta tulihan se näinkin.

Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti