Liikettä ja Luontoa

L i i k e t t ä Ja L u o n t o a !

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Rokua Geopark Challenge 2012 - Adventure sarja

Rokua Geopark Challenge järjestettiin toista kertaa. 24 h päämatkan (Extreme) lisäksi järjestettiin lyhyempi Adventure sarja, johon me Juhan kanssa osallistuttiin. Rokualle ajeltiin jo torstaina ja päästiin siten ihmettelemään Extreme sarjan lähtöä ja prologia perjantaina. Päivällä testailtiin vielä luistelua ja vähän pyörää: Johannan vaihteet saatiin pelittämään kohtalaisesti, mutta vääntynyt etuvaihtaja lähtee kyllä heti kisan jälkeen vaihtoon.

Aamulla kuudelta oli varmaan tehokkain materiaalinjako ikinä, reittisuunnittelu hotellihuoneessa, oput kamat autoon ja Rokualta kohti Vaalaa ja lähtöpaikkaa. Joukkueiden puhuttelussa ihmeteltiin CP8:a, joka oli kartassa, muttei reittikirjassa. Ratamestari Seppo Mäkinen mietti hetken ja päätti, että rasti on haettava. Selvisi myös, että reilu 30 joukkuelle oli vain 20 kanoottia varusteineen käytössä. Prologi oli jaettu kolmeen osaan Melonta-Juoksu-Rullaluistelu. Osuudet sai käydä valitsemassaan järjestyksessä ja osuuden rastit haettiin rogaining tyyliin.

Lähtörasti tuli hakea kahlaten/uiden lähisaarelta, jonka jälkeen aloitettiin prologi. Meidän suunnitelma oli aloittaa melonnalla, ettei muussa vaiheessa jäädä ilman kanoottia. Selvittiin uimasta ensimmäisten joukossa ja satiin kanootti alle ja hetken päästä oltiin paatissa vielä oikein päinkin. Pientä kamasäätöä alussa, mutta itse melominen sujui. Melonta oli joen alkupäässä, paikoittaan virta luisutti kanoottia, mutta pääasiassa edettiin haluamaamme suntaan. CP2.4:sta etittiin hetki rantapusikossa, muut rastiti löyty helposti. Yksi rasti piti hakea puusta verkkoa pitkin kiipeämällä. Me melottiin koko rata, mutta miesten kärki haki pari rastia juosten ja olivatkin vaihdossa ilmeisesti noin 20 min nopeammin.

Toiseksi osuudeksi valittiin rullaluistelu. Johanna on luistellut viimeksi reilu 15  vuotta sitten, joten tämän kesän neljän treenin turvin tuumattiin, että lähdetään lajiin mahdollisimman tuoreilla jaloilla. Mutta luistelu sujuikin vastoin ennakko-oletuksia varsin mallikkaasti, jopa hiekkatiellä edettiin ongelmitta. Luistelun välissä oli yksi juoksurasti ja yksi rasti haettiin polkua pitkin mäen päältä luistimet jalassa.Selvittiin osuudesta ilman kaatumisia!

Prologin 3. osuudella luistimet vaihtui lenkkareihin. Rastit oli helppoja. Entiten osuudella työtä tuotti Questin palapeliarvoituksen yhden palan löytyminen. Questillä ei olltu leimaa, vaan seuraava leimauspaikka löytyi palapelin vihjeen avulla. Palat oli piilotettu vanhan junavarikon pihamaalle ja veturitalliin. Pihalta palat löytyi helposti, mutta talli tuotti ongelmia. Lopulta tallin päässä olevassa säkkipimeän huoneen seinältä ummikona kokeilemalla löytyi jotain, joka tuntui portailta. Portaat vei 'Norman Bates' tyyliselle ullakolle, josta rasti löytyi.

Juoksuosuuden jälkeen hypättiin pyörän selkään. Ensimmäinen pyörärasti piti löytää seuraamalla Rokuan harjulla kulkevaa retkipolkua. Rastimäärite oli harjanne. Varmuuden välttämiseksi kurvattiin retkipolulle jo Oulujärven rantaa pitkin ja tsekkailtiin kaikki vähänkin nousevat maastonkohdat. Loppupeleissä polkua sai taittaa hyvän tovin ennen rastin löytymistä. Suota, pitkospuita, hiekkaa, hiekkaa, portaita, alamäkeä ja ylämäkeä. Polku oli pääosin mukaavaa pyöräillä, tosin pelko rastin missaamisesta raastoi takaraivossa. Rasti oli kuitenkin selkeästi polun varrella harjanteen päällä. Osuuden haastavin kohta olikin saada kiinni kartasta ja päästä poluilta isommille teille. Suunnalla valittiin ura jota lähdettiin polkemaan etelään, kunnes kompassin neula osoitti vahvasti pohjoiseen. Eikun ympäri ja uusi ura.

CP2 haettiin pyöräilemällä pikkupolkua joelle ja uimalla kaikissa vermeissä joen vastarannalle leimaamaan. Loppumatka olikin sittten hiekkaa, hiekkaa ja vähän lisää hienoa hiekkaa. Pyörää sai polkea tosissaan alamäkiinkin, ettei vauhti tyssää. :D Renkaat sladitteli ja uppos hienoon hiekkaan. Jonkun mäen erehdyttiin työntämään, mutta se osoittautui vielä raskaammaksi vaihtoehdoksi. Maa vaan valui pois jalkojen alta. Ylämäki, alamäki, ylämäki... Juha kellahti vaakaan parin mäen päällä, ku lukot oli niin hiekassa ettei vauhdin tyssätessä kengät irronneetkaan polkimista!

Pyörän välissä oli Quest jossa laskeuduttiin köyttä pitkin Pookinvaaran tornista. Rastivastaava sanoi, että toinen suorittaa. Sovittiin, että Juha menee. Myöhemmin selvisi, että molemmat olisi saanut halutessaan mennä. HÖH! Ennen maalileimaa oli vielä löydettävä yksi kolmesta vääräväri-rinnevarjostuskarttaan merkityistä rasteista valitsemallaan etenemistavalla. Me haettiin rasti pyörällä.

Maalin leimattiin ensimmäisenä sekaparina aikaan 7:38 mitarissa 89.7 km. Miesten sarjan voittajat menivät radan aikaan 6:14. Kokonaistuloksissa sijoituttiin neljänneksi.Reitti oli meidän mieleen. Parasta oli, että lähtö ja maali oli eripaikoissa ja reitti siten etenevä. Pyöräsuunnistus oli haastavaa, muttei liian vaikeaa. Maastopyöräily oli pääosin mukavaa polkua. Tosin paikoittain pehmeät hiekkamäet loivat pieniä 'eihän täs oo taas mitään järkee' hetkiä. :D Geopark alueen maaasto oli upeaa! Täysin erilaista kuin mein kotimetsät. Tullaan ehdottomasti uudestaan!

Tulokset

Johanna&Juha


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisen oloinen kisa! Täytyy osata monenlaista jotta pärjää.

    VastaaPoista