Liikettä ja Luontoa

L i i k e t t ä Ja L u o n t o a !

lauantai 28. kesäkuuta 2014

Rokua Geopark Challenge 2014

Kuva: Tapani Launonen


Tänä vuonna suuntasimme Rokua Geopark Challengeen kokoonpanolla Johanna, Juha ja Jari. Multisportin kuntosarjoissa kisanneelle Jarille kyseessä oli siis ensimmäinen pidempi urheilusuoritus ja siten tiimin lähtöasetelmat oli viime vuoteen nähden hyvinkin erilaiset.  Kisassa Jari seurasi reittikirjaa, Johanna keräili rastileimat ja Juha otti kokonaisuudessaan suunnistusvastuun.

10:00
Kisa starttasi Oulun keskustasta Rotuaarilta kolmiosaisella prologilla. Matkaan lähdettiin jalan johtoauton perässä kohti Ainolan puistoa, josta napattiin narulle ripustettu ensimmäisen osuuden kartta, jolla löydettäisi toisen osuuden rastipisteet. Rasteja haettiin pitkin puistoa. Osa rasteista oli mustia pekkoja, ja hyvällä tuurilla ei kaikkia olisi tarvinnut käydä tarkastamassa- tuurillahan näitä ei vedetä, ja juoksimme siis kaikki rastit läpi.

Prologin toinen osuus oli coasteering. Ensimmäistä (ja Johannalla viimeistä?) kertaa isot Jyskin patjat kannossa saikin sitten juosta hyvän tovin ennen kuin alkoi ylitykset. Keli oli hyvä eikä vesikään tuntunut kylmältä. Viimeisenä osuutena oli taas Johannalla kauhunväreitä nostattava rullaluistelu. Viimevuoden pannutusten jälkeen sai tänä vuonna taas aloittaa lajin aasta, eikä kisa-aamuna luistimilla olo todellakaaan ollut lähelläkään mukavuusaluetta. Eikä asiaa ainakaan auttanut ajatus luistelusta kaupungin keskustan vilinässä.

Kaikesta huolimatta luisteluosuus oli lopulta prologin ehdottomasti parasta pätkää! Rata oli hauska- kerättiin karttaan merkatun reitin varrelta kauniisti maalattuja muuntamoita, jotka tuli tunnistaa kartan vieressä olevista kuvista. Ja mikä merkillisintä- koko rata oli luisteltavissa, ei yhtään polkua tai puskaa!

12:45
Ensimmäinen varsinainen osuus oli melonta, jonne startattiin vauhtipuiston questin kautta. Vauhtipuistossa Juha veti miniautoa, jota Johanna ohjasi samalla kun Jari ajeli polkuautolla lyhyen radan läpi. Melontarannasta piti valita kanootti ja melat kahdelle, kolmannen kamat oli kannossa. Alkuun melottiin Hietasaaren ympäristössä, ja välissä käytiin hyppäämässä satamalaiturilta mereen. Kanootti piti kiinnittää tikkaisiin, meille solmun ystävällisesti teki Rajavilllien keulamies ennen kuin jatkoivat matkaa.
 


Hypyn jälkeen jatkettin keskustan ohi Tietomaan tornille. Lyhyeen matkaan mahtui kahluuta kaupungin ojassa pyöränraatojen ja muun epämääräisen seassa sekä pari lyhyttä kantoa. Tornilla joku tovi jonotusta ja Tietomaan halki, kipuaminen portaita ylös 45 metriin ja laskeutuminen alas! Hienoa!
15:25
Sitten olikin tarjolla hyvä siivu melontaa vastavirtaan Oulujoessa. Pientä nuhasuutta aiheutti Jarin mukaansa nappaama ylipitkä mela ja taasen ehkä hieman turhan matala keskimiehen penkki. Kuitenkin päästiin eteenpäin ja matka taittui. Joki oli leveä ja paikoittain virtasi hyvinkin voimakkaasti, mutta Juha piti kanootin hienosti kurissa. Turkansaaren museoalueella oli väliin jaloittelua, perinteinen etsi ja löydä questi: 1) tuulimyllyn rakennusvuosi, 2) tervahovin palovuosi 3) ansassa oleva eläin. Ansa oli ketunpyydys, jossa olikin sitten hauki!

Questiltä suuntasimme kohti vastavirtamelonnan loppuhuipennusta- Sanginjokea. Kanoottia ulkoilutettiin kivikkoiseen vastavirtaan ensin työntämällä sitten vetämällä ja lopuksi narun jatkeena. Itse kanootti tuli kevyesti mukana virtaavassa vedessä, haastetta etenemiseen aiheutti enemmänkin kivikkoinen joenpohja. Juha taisteli hienosti kanootin kanssa kivikossa. Mökkiläiset ihmettelivät touhuja meidän kahlatessa joessa ylävirtaan ''kun nyt satutte siinä kahlaamaan niin viitsisittekö ojentaa meiltä veteen pudonneen levyn?'' ja Jari teki talkoita pyydettyä. Joku pätkä väliin melottiin, jopa pienet kuohutkin ylämäkeen, mutta enemmän kahlattiin. Osuuden loppuun kannettiin kanootti pyörän vaihtoon. 


19:40
Pyörä starttasi hauskalla pikkuruisella lossiylityksellä. Alusta oli heti alkuun vaihtelevaa: metsäautotietä teknisempää polkua, pitkospuita ja sepeliä. Ensimmäisellä hiekkatiellä Juha totesi, ettei tänään oikein kulje ja siten pyörän vetovastuu narahti tälle kisalle Johannalle. CP10-11 välillä harhailtiin polulta ja tetsattiin joku tovi suolla. Ennen joen ylityspaikkaa laitettiin tuulitakkia päälle, että olisi lämpöä uiskentelua varten. Jokea ei päästykkään ylittämään suorilta ja vuoroa paatille  jonotettaessa polkemalla hankittu lämpö haihtui taivaisiin kylmenevässä yössä. Siinä odotellessa jono kasvoi ja paikalle kurvasi melonnassa ohitettu b00t:kin perinteikkäästi vahvalla pyörällä. Vihdoin tuli meidän vuoro, pyörät ja patjat paatin kyytiin ja ylitys joen särkälle. Tästä sitten pyörät patjoille ja raikasta uiskentelua joen yli. Ylityksen jälkeen odotti 10 min pakollinen tauko ja kyllä se lämmin soppa maistui!01:45
Soppapaikan rastin ohjeistuksen mukaan tervareitille: ajelemaan öiselle suolle hieno siivu pitkospuita! Juhan pyörään viritetty takkari eli omaa elämäänsä ja sojotti vähän minne sattuu muutelleen pyörän painopistettä mukavasti. Vastakkaiseen suntaan kiertävä b00t:tä ohitettaessa Juha kellahtikin karavaaninsa kanssa pitkospuilta pehmeään suohon. Vilusta täristen takana ajanut Jarikin tipahti pitkoksilta pariin otteeseen ohjaustarkkuuden heiketessä olkapäiden tärinässä. Mutta matka se jatkui ja eteni!

Tästä jatkui pyörän kylmin osuus kohti Utajärveä. Etenkin keulilla viiman vastaanottajana ajo oli hyytävää kyytiä. Muutama rasti hienon jokikanavan varrelta kohti Ahmasjärveä. Pikkuhiljaa alkoi aurinko nousta ja ensimmäiset säteet lämmittämään. Aiettä sitä arvostaa aamun ensi säteitä tällaiseen hetkeen elämää! Vähän vielä Rokualle ominaista hienon hiekan tietä runtattavaksi, kaunista harjua ja rullaluistelun vaihtoon.07:10
Rullaillen suppa-suunnistuksen alkuun. Rullat pöpelikköön, tossut jalkaan ja hölkäksi.  Jo alkoi taas lämpö nousta auringon paisteessa hölkötellessä ja eteneminen tuntui kevyeltä! Ja kyllä sitä kelpasi kauniissa kangasmetsässä jäkälämattojen keskellä kuljeskellakin. Lopuksi rullailtiin Rokua Span kautta vaihtoon ja viimeiselle juoksuosuudelle. Jopa paahteeksi lämminneen päivän menoa virkisti
huomatavasti pulahdus lähdejärvessä selvittämässä puuttuvan rastin sijainti. Pookin tornin kautta vikalle rastille ja maalileima 12:03 aikaan 26:03 sekasarjan tokana!

Sekasarjan selkeän voiton vei 1Life Mix. Huikean melonnan vetänyt 1Lifen 2 joukkue oli joutunut keskeyttämään kisan yöllä. Miesten voiton vei jälleen Multisport.fi ja naisten sarjan molemmat joukkueet olivat Passion Adventuren porukoita. Melonta ja pyörähaasteet huomioiden meidän suoritus oli hyvä ja tasainen. Jari tuli hienosti koko kisan, Johanna pysyi luistimilla ja Juha suunnisti varmasti, kuten aina. Ja mikä parasta, mitään merkitäviä ongelmia ei matkanvarrella ilmennyt ja koko kisan ajan oli kivaa!Reitti oli monipuolinen ja mielenkiintoinen, prologin Oulu seikkailu oli piristävä, erilainen startti kisaan. Suuret kiitokset jälleen kerran ratamestarille hienosta reitistä, kaikille kisan järjestelyihin osallistuneille, kannustusjoukoille ja tietenkin kanssakilpailijoille hyvästä meiningistä! KIITOS Juha ja Jari- seikkailua parhaimmillaan parhaassa seurassa!!
Johanna

Tulokset
Tapani Launosen kuvat tiimeistä
Tapani Launosen hienoja kuvia reitiltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti