Liikettä ja Luontoa

L i i k e t t ä Ja L u o n t o a !

lauantai 31. elokuuta 2013

Nuuksio Classic Trail Marathon

Nuuksio Classic Trail Marathon juostiin toista kertaa Nuuksion upeissa maisemissa. Meille lauantaiaamun startti tarkoitti toista maratonia tälle elämälle. Matka eteni mukavasti ilman suurempia vajareita energian taikka fiiliksen suhteen. Reitti oli taas erittäin hyvin merkitty ja sekin kerta, kun lähdin harhaan suhailemaan oli ihan oma aikaansaannos. Katse naulattuna maahan en vaan huomannut sitä ehkä kolmemetristä suuntanauhaa polun risteyksessä. Onneksi kuitenkin pian joku ystävällinen huuteli perään HEP! ja vinkkasi oikealle reitille. 

Alku meni reippaasti pääasiassa letkassa juosten. Alamäissä porukkaa lappasi ohi molemmin puolin, mutta taas tasasen koittaessa pingoin jonon kiinni. Sitten keskikolmanneksen juurakkoisten, pusikkoisten hitaiden pätkien alettua ei taidot enää riittänyt alkuseurueeseen. Sainkin sitten pitkän pätkän sovitella tossua juurien sekaan kapeilla poluilla ihan itsekseni. Ei ketään edessä, ei takana. Loppumatkasta pääsi taas alkumatkan vauhtiin ja viimeinen vitonen meni edellisvuoden tapaan mukavasti. Maaliin on vaan aina niin mahtava juosta, ja vielä 20 min nopeammin kuin ekakerralla!

Juhankin matka eteni tasaisesti alkuviikon flunssasta huolimatta. Tasasen taaperruksen katkaisi kuitenkin hetkeksi äkäset ampiaiset, joista kolme ehti ohijuostessa pistääkkin. Ja yksi vielä yritti jatkaa jäniksenä säärystimeen kiinni tarrautuneena, mutta sai kuitenkin pian huitaisusta lähtöpassit!


Kiitokset taas järjestäjille onnistuneesta tapahtumasta! Reitti on todella upea!

Johanna&Juha
Niin se aamu vihdoin koitti: kauden päätapahtuma ja ensimmäinen maratoni! Innolla ja viimeiset viikot vähän kauhulla tätä olikin jo kovasti odotettu. Kipinä lähteä polkumaratonille iski vuosi sitten kuunnellessani Johannan kokemuksia  viime vuoden kisasta.

Lähtöalueella oli melkoiset perhoset vatsassa. Jari lähti taittamaan matkaa minun vauhdissa. Varsinaista aikatavoitetta ei ollut, olin varustautunut 7 tuntiin ja kaikki sen alle olisi kotiin päin. Tietenkin tarkoituksena selvitä reitti kunnialla läpi. Ensimmäisen polun alussa oli jonoa, mutta tämän jälkeen sai kyllä loppumatkan edetä omaa vauhtia. Solvallan mäen (n.11 km) lähestyessä tuli jo muutaman selkä vastaan. Mäki meni ylpeästi, kun pääsin parista puuskuttajasta ohi. Tästä suuri kiitos Johannalle tehokkaiden mäkitreenien suunnittelusta!

Varusteina oli geeliä ja juomavyö, jossa puolen litran pullo. Solvallan mäellä tyhjensin loput juomat ja tein uuden malto-elektrolyyttijuoman. Solvallan jälkeistä pitkää ja teknistä osuutta odotin jännittyneenä. Juoksu kulki tosi kevyesti. Pohkeiden jumitkin alkoivat hellittää. Matkan pituus ja vähäinen kokemus pitkistä polkulenkeistä jarruttivat menoa.Kerkiäähän sitä sitten lopussa ottaa kiriä..

Noin kahdenkympin ja kolmen tunnin kohdalla alkoi jaloissa painamaan. Taisi myös sokerit olla nousussa. Toisella vesipisteellä kokkailin uudet maltot. Mittasin sokerit (25) ja otin pikaa 4 yksikköä. Tietoisuus korkeista sokereista ei ainakaan keventänyt menoa heti, mutta insuliinin alkaessa vaikuttamaan alkoi fiiliskin kohota.  Geelejä oli mennyt kolme ja maltojuomaa noin litra (yht. n. 90 gHH) eli ei ihme ettei aamun insuliinit enää riittäneet. Korkeiden sokereiden vuoksi jarruttelin geelien syöntejä, loppumatkalla niitä meni vielä kolme. Neljäs olisi ollut paikallaan lopussa.

Loppua kohden tuli käveltyä lähes kaikki mäet. Mäkien päällä olisi tehnyt mieli jatkaa kävelyä, mutta en antanut periksi vaan jatkoin hidasta juoksua. Päässä soi koko päivän sopivasti Happoradion biisistä kohta ”...juoksemista älä lopeta...” Juoksin kilometri kerrallaan. Jari välillä huuteli takaa, mitä tuttua lenkkiä jäljellä oleva matka vastasi. Mieletön tunne kun ohitimme viimeisen cutoff-pisteen ja uskalsin jo hetkittäin ajatella, että jee tämä taitaa onnistua! Viimeiset kilometrit tuntuivat pitkiltä, jalat raskailta. Neljänkympin kohdalla takaa tuli vauhdikkaita juoksijoita ohi ja yritin saada jaloista irti loppukiriä, mutta niihin oli jäänyt päälle tasainen hidas vauhti ja ei mitenkään saanut vauhtia nopeutettua!

Kyyneleet tulivat silmiin, kun maalialue ja Johannan hymy tulivat näkyviin. Ihan mieletön onnistumisen ilo. :D Aikakin oli reilusti alle 7 tuntia (6 h 21 min). Maalissa sokerit 6 eli reitillä pistämäni insuliinimäärä oli passeli ja olisi ollut varaa nauttia geeliä loppumatkasta enemmänkin.

Reitti oli upea; lähes kokonaan poluilla ja mukavan vaihtelevissa maastoissa. Tosi paljon mielekkäämpää kuin asvaltilla junnaaminen! Reitti oli merkattu loistavasti, harhailut jäivät minimiin ja menivät ihan omaan piikkiin. Järjestelyt toimivat moitteettomasti ja iso kiitos myös kannustuksesta pitkin reittiä.

Kiitos myös Johannalle loputtomasta kannustuksesta ja uskon vahvistamisesta koko vuoden aikana! Nyt on taas rutkasti intoa treenata lisää ja tehokkaammin.

Jarilla rahkeet olisivat riittäneet vauhdikkaampaankin menoon, tämänkertainen vauhti taisi olla kävelyvauhtia; “Kahteenkymppiin asti meillä meni ihan mukavasti, mutta hiukan ennen toista vesipistettä vauhti vähän hyytyi (se korkea verensokeri) eikä oikein siitä enää täysin palautunut. Vähän reippaammin olisin päässyt, mutta 35km:n jälkeen alkoi polvet kipeytyä siinä määrin, että maali ei lopulta tullut yhtään liian aikaisin. Kaiken kaikkiaan ihan ok suoritus: tavoite juoksemalla läpi ja ensimmäinen maratoni täyttyi. Samalla selvisi, että pystyy juoksemaan yli 6 tuntia putkeen. Jatkossa vaan enemmän pitkiä lenkkejä, että saa jalat paremmin kestämään kipeytymättä.”

Mukavaa laatuaikaa siis näin harrastusten myötä. Juostaan sitten ensi vuonna...
Minna&Jari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti